Baobab jest produktem bezglutenowym, silnie alkalizującym i o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera najwięcej składników odżywczych spośród surowych owoców.
Ze względu na wysoką zawartość prebiotyków i korzystny wpływ na układ trawienny, proszek z baobabu jest popularny w postaci soku i jako składnik lodów. Jest również doskonałym dodatkiem do koktajli, zup i sosów.
Niezwykle bogaty w składniki odżywcze proszek z baobabu dostarcza dużą ilość witaminy C, wapnia, przeciwutleniaczy i potasu, które są niezbędne do utrzymania energii, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pięknej skóry.
Ponadto proszek z baobabu jest doskonałym źródłem prebiotyków, zawierającym prawie pięćdziesiąt procent błonnika (dwie trzecie rozpuszczalnego i jedna trzecia nierozpuszczalnego). Zawarte w nim błonnik prebiotyczny korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy i pomaga w produkcji mikroflory korzystnej dla zdrowia jelit.